Rendor techniek

Go to content

Main menu

Nieuws


Sloten met Politiekeurmerk niet veilig genoeg

Deursloten zijn te makkelijk te openen met behulp van een slagsleutel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Met een 'slagsleutel' gingen 47 van de 60 slotcilinders makkelijk open tijdens de test. Ook de sloten die gebruikt worden binnen het PKVW.

De Consumentenbond dringt er bij het CCV op aan dat de eisen voor het politiekeurmerk aangescherpt worden. Het PKVW zou voortaan alleen mogen worden gegeven als sloten ook slagsleutel veilig zijn. Uit de test blijkt dat er ook slagsleutelbestendige cilinders zijn, hier houdt het PKVW op dit moment nog geen rekening mee.

Vooral voor woningen in nieuwbouwwijken, veelal uitgerust met eenzelfde type cilinderslot, vormt inbraak met slagsleutels een potentieel gevaar. Een zorgwekkende uitkomst nu blijkt dat 80% van de geteste cilinders makkelijk te openen is met een slagsleutel. Weliswaar door experts, maar ook voor leken waren 22 sloten geen probleem.

Bron: consumentenbond.nlSlagsleutel krijgt bijna alle sloten open

Via internet en de hakkenbar op de hoek is een sleutel te bestellen waarmee vrijwel iedere cilinder van het bijpassende merk open te maken is zonder sporen van braak. En... hoe duurder en beter het slot, hoe makkelijker het gaat. Het politiekeurmerk Veilig Wonen lijkt hiermee volgens het tv programma nova zijn langste tijd te hebben gehad.

In Duitsland wordt deze techniek al een tijd toegepast de Duitse zender RTL heeft er twee jaar geleden al een uitzending aan gewijd. Gedupeerden treffen hun huis onbeschadigd maar leeg aan en hebben geen poot om op te staan tegenover de verzekering. Want inbraak zonder sporen wordt niet gezien als inbraak.

Deze manier van inbreken heet de slagmethode of klopmethode. Heel eenvoudig en iedereen kan het, want je koopt bij de bouwmarkt een cilinder van een bekend merk zoals Lips, Nemef of Winkhaus vijlt van de bijpassende sleutel de groeven maximaal uit. Vervolgens stop je de sleutel in een slot, tikt met een hamer op de sleutel en binnen een paar seconde springt de deur open.

Op het moment dat men een klap tegen de sleutel geeft springen de bovenste pinnen naar boven, het principe van de kinetische energie. Nadat deze methode is toegepast is er niets aan het slot te zien en is ook weer gewoon zonder problemen te gebruiken. Slachtoffers kunnen niet bewijzen dat er bij hen is ingebroken.

Barry Wels van The Open Organisation of Lockpicking heeft er onlangs een heel onderzoek over afgerond. Zijn belangrijkste conclusie: hoe duurder en beter het slot, hoe makkelijker de slagmethode werkt. Hij maakt zich grote zorgen over deze zeer makkelijke en snelle manier van inbreken en trekt aan de bel.

Hoe vaak dit voorkomt in Nederland is nog moeilijk te zeggen. Veel politieregio's zeggen: inbraak zonder sporen is geen inbraak, dus daar houden we geen cijfers over bij. De regiopolitie Den Haag kent deze methode al lang, maar kan niet zeggen hoe vaak deze wordt toegepast.

Via internet zijn al geprepareerde sleutelsets van alle merken cilinders te bestellen, om het inbreken te vergemakkelijken.

Gelukkig zijn er enkele merken cilinders die niet met de slagmethode te openen zijn.


 
Back to content | Back to main menu